Hoe kiest u de perfecte wandelschoenen

De wind langs uw gezicht, de zon op uw armen, frisse lucht en een prachtig uitzicht. Wandelen is een rustgevende manier om actief bezig te zijn. Om optimaal van uw wandeltocht te kunnen genieten, moet u echter wel goed voorbereid zijn en het belangrijkste onderdeel van uw uitrusting zijn toch echt uw wandelschoenen.


Soorten wandelschoenen

Om een goede beslissing te kunnen nemen over welke schoenen het best bij u passen, moet u eerst bepalen wat voor soort tocht u gaat ondernemen. Houdt u het bij een rustige wandeltocht over goed begaanbaar terrein, dan bent u het best af met lichte schoenen of zelfs sandalen. Denkt u echter aan een wandeling waarbij u zeker ook een stuk zal moeten klimmen, dan kunt u niet zonder een paar stevige, zware alpine schoenen. Lichtere wandelschoenen zitten sneller goed en zijn minder vermoeiend voor als u een lange wandeling gaat ondernemen. Zwaardere schoenen zijn beter voor moeilijk begaanbare paden en ze gaan ook langer mee, maar u moet ze wel inlopen en ze goed onderhouden.  


Aankoop van wandelschoenen

Waar moet u aan denken als u uw wandelschoenen gaat kopen? Naast het feit dat de schoen geschikt moet zijn voor de soort wandeltocht die u in gedachten heeft, zijn er nog een aantal punten waar u goed op moet letten. Het materiaal waar de schoen van gemaakt is, is daarbij het eerste. Gaat u voor kunststof en daardoor een vaak lichtere schoen, of houdt u van de duurzaamheid van leer? Beide hebben hun voordelen, bedenk daarbij vooral of u een ademende bovenkant wilt vanwege een warme omgeving, of juist een waterdichte schoen om mee door beekjes te kunnen lopen. Het belangrijkste is echter de pasvorm. Uw hiel moet goed in de schoen vallen en niet bewegen, anders loopt u risico op blaren. Uw tenen moeten echter wel voldoende ruimte hebben om te kunnen bewegen en vooral ook niet tegen de neus van de schoen stoten bij elke stap.  Neem de tijd om goed te passen. Probeer verschillende merken uit en bedenk of u de steun van een hogere schoen nodig hebt, of juist de bewegingsvrijheid van een wat lagere. Houdt er ook rekening mee dat tijdens het wandelen uw voeten wat zullen opzwellen en ze dan nog steeds genoeg ruimte moeten hebben.


Onderhoud van uw wandelschoenen

Schoenen van kunststof hebben niet zoveel onderhoud nodig, maar als u kiest voor leren wandelschoenen, zorg dan altijd dat u ze goed droogt, ook van binnen. Een waterafstotende spray kan hierbij helpen. Als u uw schoenen regelmatig insmeert met een onderhoudsmiddel, zult u er nog jaren plezier van hebben.

Benieuwd naar een (online) speciaalzaak dat over een ruim assortiment aan wandelschoenen beschikt? Ga dan eens langs bij Kampeercentrum de Jong makkelijk bereikbaar vanuit Nieuw-Vennep.

 


Delen